Αρμόνιο

  • Το αρμόνιο είναι πολύ δημοφιλές λόγω της χαμηλής του τιμής αλλά και των μοντέρνων ήχων του. Τα σημερινά αρμόνια έχουν πολλές δυνατότητες, όπως σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Περιέχουν ξένους ρυθμούς (bosa nova, waltz, rumba, disco κ.ά.) αλλά και ελληνικούς (χασάπικο, ζεϊμπέκικο, τσιφτετέλι, καρσιλαμά κ.ά.).
    Η διαφορετικότητα του αρμονίου σε σχέση με το πιάνο βασίζεται στο ότι με το δεξί χέρι παίζουμε την μελωδία ενώ με το αριστερό, πατώντας απλώς τις συγχορδίες που θέλουμε και προσθέτοντας αποθηκευμένους ρυθμούς και ήχους διαφόρων οργάνων, έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο μουσικό άκουσμα.

  • Το αρμόνιο αποτελεί μια έξυπνη επιλογή οργάνου προς εκμάθηση, καθότι συνδυάζει τις δυνατότητες πολυφωνίας του πιάνου, συν την ευκολία μεταφοράς, το χαμηλό κόστος αγοράς και τις δυνατότητες αυτόματων ακομπανιαμέντων, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να ακούει κατά το παίξιμό του ολόκληρη ορχήστρα από τον πρώτο κιόλας μήνα των μαθημάτων!
    Στα παιδιά το μάθημα έχει μεγάλες ομοιότητες με το μάθημα του πιάνου και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο χτίσιμο σωστής τεχνικής (στάση του σώματος, κινήσεις των δακτύλων, των καρπών, των χεριών κλπ). Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα σύνολο ασκήσεων σε συνδυασμό με γνωστές μελωδίες από την Ελληνική και την ξένη μουσική. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να διατηρεί συνεχώς αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών, μέσα από κομμάτια που είναι ευχάριστα και ταιριάζουν με τα γούστα τους. Απ’ το πρώτο κιόλας μάθημα ο μαθητής παίζει στο αρμόνιο απλές μελωδίες κι απ’ τον πρώτο μήνα είναι σε θέση να παίζει τα πρώτα του εύκολα κομμάτια.